piątek, 10 lutego 2017

Proste jest smaczne

Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, wsypać trochę rozmarynu i tymianku. Kawałek cukinii, kawałek papryki, kawałek obranego jabłka pokrajać, ale nie drobno, gdzieś tak na 3-4 centymetry. Można dodać np. marchewkę. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, wymieszać z olejem i ziołami, jeszcze trochę z wierzchu skropić olejem i posypać odrobiną majeranku – zwłaszcza jabłka; dodać ząbek czosnku, nieobrany, tylko przekrojony na pół i nieco „pobity” nożem, oraz posolić. I to wstawiamy do piekarnika, jakieś 160°C, na ok. 20 minut. Warzywa mają zmięknąć, może leciutko zrumienić się na brzegach, nie więcej. Ja do tego miałem orkisz, taki z-torebki-z-pudełka, z poprzedniego dnia, kiedy więc warzywa były gotowe, wrzuciłem do nich orkisz, żeby się odgrzał. I już, można jeść!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz