środa, 16 października 2013

Smacznego!

3 kg papryki czerwonej (BARDZO czerwonej) obrać z nasion (sprawdzić, czy strąki nie są gorzkie), przepuścić przez maszynkę do mięsa. (Łatwo idzie, naprawdę.) 1 szklankę oleju, 1 szklankę cukru, 1 łyżeczkę chili, 3 łyżki soli, 3 puszeczki (200g) przecieru pomidorowego mieszamy z papryką, gotujemy 20 minut. Dodajemy szklankę octu 10%, sporo suszonej bazylii (dobrze roztartej), 2 liście laurowe, do smaku pieprz, gotujemy 10 minut. Napełniamy nieduże słoiki lub butelki z szeroką szyjką, stawiamy dnem do góry pod ściereczką i czekamy, aż ostygną.

Nie wiem, czy to zdrowe, ale smaczne. Pasuje do kanapek, serów, a nawet kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz